GORINCHEM – Van zondag 9 tot en met dinsdag 11 maart 2025 vindt Bakkersvak en IJs-Vak plaats in Evenementenhal Gorinchem. Drie dagen lang staat vakmanschap centraal, met als een van de hoogtepunten de IJsVak-Wedstrijden: de competitie waarin ambachtelijke ijsbereiders strijden om de Gouden IJsspatel, de Gouden IJscreatie en een nominatie voor de titel IJssalon van het Jaar 2025. Jaarlijks organiseert de VAIJ, de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders, de IJsVak-Wedstrijden voor ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. De kans voor iedereen in de branche om inspiratie op te doen, nieuwe technieken te leren en om ijs onder consumenten te promoten.
Zondag 9 maart 2025: Gilde van SVH Meesterijsbereiders in actie
Zoals ieder jaar geeft het Gilde van SVH Meesterijsbereiders ook in 2025 weer ‘acte de présence’ tijdens de beurs IJs-Vak. Op zondag 9 maart bemannen zij de hele dag het podium, hieronder staat vermeld wat ze die dag gaan presenteren. Daarnaast verlenen de SVH Meesterijsbereiders weer hun medewerking aan de IJsVak-Wedstrijden tijdens de Gouden IJscreatie en de Gouden IJsspatel op maandag 10 maart.
De SVH Meesterijsbereiders openen de beurs op zondag 9 maart met het ijsontbijt. De dag beginnen met koude lekkernijen is bijzonder inspirerend, daarom worden alle aanwezigen hiervoor uitgenodigd. Beursbezoekers, standhouders en organisatie, iedereen is van harte welkom om aan dit bijzondere ontbijt deel te nemen.
Daarna volgt de spannende Black Box Contest. Deelnemers ontvangen een verrassingsbox met onbekende ingrediënten en bereiden hiermee een top-ijsje én een ijstaart. Tegelijkertijd vindt de wedstrijd Meest Meesterlijke IJsje plaats, waarin twaalf SVH Meesterijsbereiders hun vernieuwende ijssmaken presenteren. Iedere bezoeker die zondag de beurs bezoekt wordt gevraagd om een aantal ijsjes te keuren en hun top drie te nomineren voor het Meest Meesterlijke IJsje 2025. Om 16.00 uur worden de winnaars van beide wedstrijden bekendgemaakt. Zij nemen het stokje over van de winnaar van 2024, Luc Blok van IJssalon Luciano uit Wassenaar.
Maandag 10 maart 2025: IJsVak-Wedstrijden – de strijd om de titels
Maandag staat volledig in het teken van de IJsVak-Wedstrijden, georganiseerd door de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ).
Gouden IJsspatel
De wedstrijdsmaak van 2025 is karamel. De twintig finalisten, geselecteerd tijdens de voorrondes op 10 en 11 februari in Vlaardingen, bereiden live op het podium hun beste karamel-ijs. De vakjury bepaalt wie naar huis gaat met de felbegeerde Gouden IJsspatel.
Gouden IJscreatie
In deze spectaculaire wedstrijd maken deelnemers binnen zes minuten vier identieke ijscreaties waarin karamel-ijs verwerkt moet zijn. De creaties worden beoordeeld door een vakjury en een kinderjury, onder toeziend oog van het aanwezige publiek.
Programma maandag 10 maart
08.15-08.45 uur: Inleveren karamel-ijs (Gouden IJsspatel)
09.15-11.15 uur: Live bereiding (Gouden IJsspatel)
12.00-15.30 uur: Live bereiding (Gouden IJscreatie)
13.00-17.00 uur: Jurering Gouden IJsspatel (20 finalisten)
18.30 uur: Prijsuitreiking en bekendmaking genomineerden
Om kans te maken op de titel van IJssalon van het Jaar 2025 dienen deelnemers mee te doen aan zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie. De eerste vijf deelnemers met het hoogst aantal punten worden genomineerd voor de titel van IJssalon van het Jaar 2025. Zij worden later dit jaar beoordeeld door een mystery guest en ondergaan uitgebreide hygiënechecks. De uiteindelijke winnaar wordt in juni 2025 bekendgemaakt.
Programma dinsdag 11 maart
Dit jaar gaan de VAIJ en het Dutch Pastry Team een samenwerking aan op het podium. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van ijs én patisserie. Daarnaast verzorgt de VAIJ op het podium, samen met studenten, een leuke en leerzame workshop over het maken van ijs. Houd de websites van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders en Bakkersvak en IJs-Vak in de gaten voor het laatste nieuws.
Feest voor de ambachtelijke ijsbranche
De IJsVak-Wedstrijden zijn niet alleen een competitie, maar ook een bron van inspiratie en kennisuitwisseling voor de gehele branche. Naast de wedstrijden vindt op zondag 9 maart de jaarlijkse ledenvergadering van de VAIJ plaats in Evenementenhal Gorinchem. Bezoek de IJsVak-beurs en Bakkersvak van 9 tot en met 11 maart en ervaar het beste wat de ambachtelijke ijs- en bakkerijwereld te bieden heeft. Voor meer informatie over de wedstrijden of de beurs, bezoek www.bakkersvak.nl.