GORINCHEM – Het is bijna zover, De Dag van het Ambacht gaat plaatsvinden op 11 maart 2024 in Evenementenhal Gorinchem. Tijdens deze eerste editie staat het actuele onderwerp vegan en allergenenvrije productie centraal. Waar de één al ver vooroploopt om op deze vraag uit de markt in te spelen, oriënteert de ander hoe het geïmplementeerd kan worden in de productie. Naast dit hoofdthema, bieden de deelnemers van De Dag van het Ambacht ook inzicht in het duurzaam ondernemen.
Voorlopers binnen het vegan en allergenenvrij produceren
Op De Dag van het Ambacht staan een aantal voorlopers en specialisten op het gebied van vegan en allergenenvrije productie. Bij de proeftafels kunnen de bezoekers zelf proeven en ervaren dat het gebruik van alternatieve producten niets afdoet aan de kwaliteit van het eindproduct. Zo staat Angelice Deliciously Vegan met ijs dat 100% plantaardig is geproduceerd, bakt Everbake glutenvrije oliebollen en levert Vipam een bijdrage met een vegan recept over ‘lemon tartelette’. Bezoekers van De Dag van het Ambacht kunnen dit recept in het online magazine lezen dat op 11 maart wordt gepubliceerd.
Bezoekers kunnen die dag ook proeven bij IJswinkel.nl. IJswinkel.nl laat weten: “We laten zeker ook producten proeven die vegan, allergenenvrij of zelfs suikervrij zijn. Dit zijn producten van Disaronno Ingredients, Andros Chef diepvriesfruit én ICAM-chocolade.Bij ons zijn alle sorbetsmaken vegan en allergenenvrij. De chocolade van ICAM heeft een lijn vegan chocolades, waarbij de melk is vervangen door rijstpoeders. Ook Disaronno Ingredients heeft een uitgebreide vegan lijn, waarvan we smaken in de vitrine hebben staan.”
Inspireren en leren
Op De Dag van het Ambacht staat de Demo Area centraal als een plek van inspiratie en educatie. Bezoekers hebben de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan exclusieve Masterclasses, waar ze hands-on ervaring kunnen opdoen en nieuwe vaardigheden kunnen leren. Elīna Vasiļevska van Bakels Senior B.V. zal de eerste Masterclass verzorgen over vegan en plant-based bakken. Tijdens deze sessie worden verschillende plantaardige producten van Bakels Group gepresenteerd, waaronder cake en koekjes, crèmes, chocolade truffels en Chockex, van klassieke banketbakkersproducten tot moderne inspiraties. Deelnemers krijgen de kans om een individuele taart samen te stellen en kunnen genieten van het proeven van de eindproducten. Deze gratis Masterclass vindt plaats van 11:00 tot 12:00 uur in de Demo Area.
Van 12:15 tot 12:45 komt de SVH Meesterijsbereider Arco Kruik met een masterclass over vegan ijsbereiding. Arco Kruik is al jaren lid van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. In de demoruimte van De Dag van het Ambacht neemt hij de bezoeker mee waar je aan moet denken bij de bereiding van vegan ijs. In een vlotte sessie van 30 minuten krijgen de bezoekers een hoop informatie én een vegan mono ijstaartje mee om te proeven dat vegan ijsbereiding nét zo lekker is.
Upfield verzorgt een interactieve workshop waar bezoekers wederom gratis aan deel kunnen nemen, van 13:00 tot 14:00 uur. Tijdens deze workshop kunnen deelnemers hun handen uit de mouwen steken en hun eigen plantaardige worteltaart maken met betercrème in plaats van botercrème. Ze zullen ontdekken hoe lekker plantaardige ingrediënten kunnen zijn, zonder concessies te doen aan smaak of prestatie. Mis deze kans niet om te ontdekken wat de wereld van vegan en plantaardig bakken te bieden heeft tijdens De Dag van het Ambacht.
Bekijk het hele programma van De Dag van het Ambacht via: https://www.bakkersvak.nl/programma/
Duurzaam ondernemen
In een markt waar boter, suiker en gluten jarenlang de gebruikelijke kost zijn geweest, zet (nog) niet iedere partij zich op dit moment al in op vegan en allergenenvrij. Zo richten een aantal partijen uit de industrie zich eerst en vooral op duurzaam ondernemen en maken daarbij bewuste keuzes voor een groenere en eerlijkere toekomst. Bij de proeftafel van Veliché vinden de bezoekers bonbons en chocolade druppels op basis van Rainforest Alliance chocolade, die zich onder andere inzet voor het verbeteren van de economische-, sociale- en milieuomstandigheden binnen de cacao-handel. En Marti Ordak vertelt meer over de verduurzaming middels de automatiseringskansen binnen bakkerijen. Daarnaast biedt de automatisering van Marti Ordak inzicht in onder andere recepten en daarmee allergenen die doorvertaald worden naar de etikettering. Op deze manier heeft bakker en consument goed inzicht in de allergenen die verwerkt zijn in de producten.
Meer over De Dag van het Ambacht
Dit evenement wordt georganiseerd door de organisatie van het tweejaarlijkse event Bakkersvak & IJs-Vak in samenwerking met Dutch Pastry Team en de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders om de bakkerij- en ijssector ook in de tussenjaren te voorzien van spannende vakwedstrijden en inspiratie voor het komende jaar. Registreren voor dit event vol ambacht, smaakbeleving en netwerken is gratis: